Productie van verdubbeld haploïde tomatenplanten

Productie van verdubbeld haploïde tomatenplanten

met Geen reacties

In de plantenveredeling is de toevoeging van gewenste eigenschappen aan stabiele variëteiten zeer arbeidsintensief en tijdrovend, in het bijzonder bij langzaam groeiende plantensoorten. Daarom worden technieken die het kweekproces versnellen zeer gewaardeerd. Omdat de gameten, de voortplantingscellen, slechts de helft van het genetische materiaal (chromosomen) van de ouderplant bevatten, zijn ze uitstekend geschikt voor de productie van nieuwe planten met een zuivere genetische achtergrond (homozygoten). De verdubbelde haploïde techniek is een methode voor het selecteren van rassen die bestaat uit het verzamelen van haploïde cellen uit deze gameten om een ​​verdubbeling van hun chromosoomopslag te veroorzaken en binnen slechts twee generaties een stabiele lijn te verkrijgen. Met traditionele methoden duurt het 6 tot 8 generaties van zelfbevruchting en meer dan 10 jaar om een ​​ras te verkrijgen dat vaste hoofdkenmerken heeft (die desalniettemin onstabiel kunnen zijn). Lees verder op Tomatonews (Engels)