Vorig jaar startte Fytagoras haar dienst voor het produceren van verdubbeld haploïde tomatenplanten voor veredelingsbedrijven. Veel zaadbedrijven benaderden Fytagoras en verschillende projecten werden gestart om verdubbeld haploïde planten te produceren, d.w.z. homozygote planten die van nature een zuivere genetische achtergrond hebben.

De productie begint vaak met een beperkt aantal lijnen om de responsiviteit van de gewenste genotypen op het verdubbeld haploïde productieprotocol van Fytagoras te evalueren. Voor de meeste geleverde lijnen konden verdubbeld haploïde planten worden geproduceerd. Onlangs werden de eerste verdubbeld haploïde planten opgeleverd aan klanten, zowel als weefselkweekplanten als jonge planten op substraten.

Fytagoras verwacht de productiecapaciteit in de nabije toekomst te intensiveren, om zodoende meer tomatenveredelelaars te kunnen helpen met de voordelen van de verdubbeld haploïde technologie.